Lift karbantartás, -felújítás
új lift építés, lift vezérlés gyártás és beszerelés, vezérlés gyártás, lift ajtó elektronika -javítás, -gyártás, lift tabló gyártás vezérlési alkatrészek forgalmazása

Cím: 1171 Budapest, Gömbvirág utca 78. | Tel.: +36 20 982 1205 | Mobil: +36 20 982 1205 | E-mail: innolift@innolift.hu

UV-C fénysugaras felvonófertőtlenítő

UV-C fénysugaras felvonófertőtlenítő

A járvány megjelenésével, mint felvonókkal foglalkozó személynek, azonnal felmerült, hogy akármilyen biztonsági intézkedést hoznak, a lifteket az országban naponta milliók használják, miközben a gyakori takarításon kívül, semmilyen megfelelő védelmet nem lehet biztosítani bennük.

Ezért cégünk az Innolift Szerviz Kft. kifejlesztett egy megfelelő megoldást, ami egyenértékű tud lenni a napi sokszori fertőtlenítő takarítással.  A készülék egy UV-C fénysugarat kibocsájtó germicid fénycsöves lámpa, melynek használatával nem csak a felvonó légterét, de kezelő paneleit is fertőtleníteni lehet. A készülék alkalmazható mind az életkoruktól függetlenül, már meglévő, mind pedig a jövőben építendő felvonókban, melyek zárt ajtóval parkolnak, és a parkoló állapotban van, vagy kialakítható bennük, a 230V-os világítás vezérlése. Egyszerű felszerelhetősége és relatív alacsony költsége miatt, bármely felvonó üzemeltetőnek megoldás lehet a járványok elleni védekezésben, valamint a folyamatosan steril felvonó kabin biztosításában.

A kis, zárt és sok ember által kényszerűen használt terek megfelelő fertőtlenítése mindig is fontos kérdés volt, és járvány veszélyes időszakban még inkább előtérbe kerül. A felvonókban sem a védőtávolság betartása, sem pedig a sokak által használt felületek érintése nem elkerülhető.  Az UV-C fénysugarat kibocsátó germicid lámpák használata fertőtlenítésre, régóta ismert megoldás. A közvetlen UV-C sugárzás minden ismert mikroorganizmust képes elpusztítani; vírusokat, baktériumokat, gombákat és spórákat, vagy akár a polleneket is. A lámpát gyakran építik be légkondicionálókba, víztisztító berendezésekbe, élelmiszeriparban csomagoláskor, vagy használják korházakban, rendelőintézetekben szigorú emberi felügyelet mellett, mivel az UV-C sugárzás minden élő szervezetre káros, emberrel egy térben nem üzemelhet.

Az alábbi linkeken találhatók részletes leírások a germicid lámpás UV-C fertőtlenítés hatásáról.

1.(Forrás: IME – INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY XVI. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2017. OKTÓBER Cikk a germicid lámpás fertőtlenítésről ,

2. https://www.uv-light.co.uk/coronavirus/

3.https://www.germicidlampa.hu/magancelu-felhasznalas/uv-technologia,

, https://www.germicidlampa.hu)

A fenti első cikkből kiderül, hogy egy lift kabinban 10-30 perc közti működés már megfelelő hatást képes elérni, az általunk alkalmazott fénycsővel. A lámpa hatása egyértelmű, a 2 számú link alapján látható, hogy az UV-C sugárzásra a vírusok kifejezetten érzékenyek és egészen kis dózis is képes hatástalanítani őket.

Éppen ezért fontos figyelmeztetés: Az UV-C fénysugár emberre veszélyes, észrevétlenül is maradandó károsodást okozhat, de az általunk kínált berendezéshez képest olcsón beszerezhető eszközökkel megvalósítható. A megfelelő biztonság elérése érdekében ne alkalmazzanak egyszerű házilagos megoldásokat, mivel a lift közösségi tér és senki sem veszélyeztetheti a használók testi épségét, vagy kockáztathat egy beláthatatlan mértékű kártérítési pert. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb a szabványokban is szabályozva lesz az ilyen berendezések használata. Az általunk gyártott megoldással megpróbáltunk a tapasztalatok és a lehető legtöbb elképzelhető hibalehetőség figyelembevételével olyan készüléket alkotni, ami meg tud felelni a legkomolyabb biztonsági elvárásoknak is.

A felvonók fertőtlenítésére Magyarországon eddig nem sok alternatív megoldás született a hagyományos takarítás mellett, de a világban léteznek hasonló megoldások, mind a levegő, mind a felület fertőtlenítésére, de olyanról ami bármilyen felvonóba felszerelhető lenne nem tudunk.

Emellett a legtöbb ventilátoros készülék utólagos beszerelése nem, vagy csak nagy átalakítások mellett oldható meg, és magas költségeik miatt a lakóházi felvonókba a beszerelésük nem életszerű.

A készülék célja, egyszerű, könnyen, utólag is beépíthető megoldás létrehozása, mely mind a felvonó légterét, mind a kezelőfelületeket fertőtleníteni tudja, automatikusan, emberi felügyelet nélkül is megfelelő biztonsági megoldásokkal, a csak embermentes térben való működéshez. Figyelembe véve, hogy a felvonókban megfelelő védelmet kell biztosítani a szándékos rongálások, illetve az illetéktelen beavatkozások ellen, ebben segít a kívülről bonthatatlan burkolat és a doppler radaros mozgásérzékelés, mert ezt egy szándékos, egyszerű leragasztással nem lehet hatástalanítani.

            A készülék szerinti megoldás tehát egy Felvonó fertőtlenítő, UV-C fényt kibocsájtó, ózonmentes germicid csöves lámpa, amely bármely felvonóba beszerelve, a használati időn kívül fertőtleníti a légteret, és a kezelő panelek, valamint az egyéb belső szerelvények, mint pl. korlát, felületeit. A készülék lényege, hogy el van látva egy biztonsági vezérlő- és mozgásérzékelő elektronikával, ami kizárja a működést, ha bármilyen okból ember maradna a felvonóban, vagy maga a felvonó, vagy valamely beavatkozó alkatrész-érzékelő meghibásodik. A beépített, un. „kétkezes” biztonsági megoldások biztosítják, hogy a készülék biztonságosan, felügyelet nélkül üzemeltethető legyen, minden alkalommal, amikor a felvonó üresen, megfelelő ideig parkol.

A készülék működéséhez szükséges feszültséget a felvonó vezérlés biztosítja, egy állandó, és egy, a zárt ajtóval parkoló állapotában a világítást vezérlő relé, a világításhoz képest fordított aktív 230V-os kimenetét használva, ez az engedélyező jel. A felvonó vezérléssel szemben támasztott egyetlen követelmény, hogy 230 V-os világítás vezérlés legyen, és relével működjön, ami többnyire rendelkezésre áll, vagy egyszerűen utólag is kiépíthető. Ezáltal a rendszer csak parkoló állapotban kerülhet áram alá, és ekkor ellenőrzi az elektronika, a mozgásérzékelők segítségével, hogy a felvonó valóban üres-e, és engedélyezi a germicid fénycső működését.  A következő külső hívásig vagy ajtónyitásig - vagy amig a működés időzítés lejár - működik.

A készülék minden komponense egy perforált rozsdamentes acél készülékdobozba van szerelve, mely az IP20-as védettségnek megfelelően van kialakítva, és az MSZ EN 81-20; 2014 szabványnak megfelelően van csatlakoztatva a felvonó elektromos rendszeréhez. A készülék felszerelését az 1. ábrán mutatjuk be. A felszerelésnél törekedni kell arra, hogy a mozgásérzékelő doppler radarok érzékeljék a belső ajtó mozgását, és hogy a készülékdobozt lehetőleg a felvonó kezelőpanellal szemben - úgy, hogy az UV fény közvetlenül érje – szerelje fel a felvonószerelő. Az előre beépített rögzítő csavarokkal, vagy a felvonó oldalfalára hátulról, vagy a fülketetőre felülről lehet rögzíteni.   A készüléken van egy tűvel elérhető nyomógomb, ami egy néhány másodperces teszt bekapcsolást végez, hogy ellenőrizni lehessen a cső működését.

            A készülékdoboz úgy van kialakítva, hogy a kabin felől nem bontható meg, kizárólag felvonó szerelő tudja le- és felszerelni, mivel ehhez a fülke tetejére fel kell menni. A doboz alsó vízszintes oldalára van felszerelve, külön fémlemezen az mikrokontrolleres elektronikus vezérlés, relékkel és a doppler radarokkal. Tartozéka még a készüléknek egy plexi takaró védőlemez, amit a szerelést végzők használhatnak, hogy - mivel a plexi nem engedi át az UV-C sugarakat – megvédje őket a sugárzástól a készülék tesztelésekor.  A 4. ábra mutatja be részletesen az elektronikus szerelő lemez visszajelzőinek működését. A működést öt leden követhetjük nyomon. A doppler radarok mellet 1-1 szenzor-működés visszajelző led közvetlenül jelzi a működésüket, ez meghibásodás esetén azonnali információt ad akár a laikus felhasználóknak is. A (14) működést jelző led akkor világít, ha a rendszer állandó tápfeszültsége megvan. Az (15) üzemmód jelző led jelzi, hogy a készülék milyen üzemmód fázisban van. Az engedélyező jel megérkezésekor az üzemmód jelző villogni és párhuzamosan hangjelzést is ad, 1-1 kitöltési tényezővel, amíg az indítás késleltetés tart. Folyamatos fény és hangjelzésre vált a fertőtlenítés ideje alatt, majd a beállított működési idő után ismét villogni kezd 5-1 kitöltési tényezővel.  Az üzemmód jelzővel együtt működő hangjelző, lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy segítsék a berendezés működését, és ha nem szükségszerű, ne feltétlenül használják a felvonót, ha a folyamatos hangjelzést hallják. A (16) készülékhiba jelző led akkor lép működésbe, ha a vezérlő elektronika valamilyen működési hibát érzékel, és nem tudja a biztonsági feltételeknek megfelelően eldönteni, hogy engedélyezheti-e a működést.

A működési folyamat a következő: A készülék az engedélyező jel megérkezésekor (a lift csukott ajtóval parkoló állapotba vált: szabad jelzés) -ha a doppler radarok nem érzékelnek mozgást - elindít egy változó t1 bekapcsolás késleltetési időt, és figyeli, hogy a mozgásérzékelő doppler radarok nem jeleznek-e mozgást. Ha a t1 bekapcsolás késleltetési idő alatt a feltételek folyamatosan megvannak, bekapcsolja a panelen lévő két relét, a fertőtlenítő folyamat elindul, és egy változtatható t2 működési ideig fennmarad. A fertőtlenítés folyamata közben is folyamatosan figyeli a mozgásérzékelő doppler radarok működését, és aktiválódásuk esetén letiltja a működést. Csak akkor indul újra, ha az engedélyező jel megszakad, majd ismét megérkezik. Természetesen az engedélyező jel megszakadása a folyamatban bármikor, a ciklus újra- indulását okozza.

A készülék a bekapcsolását követően folyamatosan figyeli a doppler radar szenzorok működését, melyek un. „kétkezes” biztonsági logikával engedélyezik a germicid csövet működtető reléket, azaz mivel nagyjából azonos teret látnak, ha a két érzékelő nem azonos állapotot érzékel egy beállított technológiai időn belül, a vezérlő elektronika készülékhiba jelzéssel leáll, és nem engedélyezi a további működést, a rendszer-kezelő általi újra- indításáig.

Emellett a vezérlő elektronika egyenként közvetlenül figyeli azt is, hogy a relék érintkezői kikapcsolt állapotban bontottak-e, amennyiben valamelyik relé érintkező beragad, a másik relét nem engedi működni, és szintén készülékhiba jelzéssel leállítja a működést. Ezekkel a beépített biztonsági funkciókkal érjük el, hogy a készülék egyes komponenseinek esetleges meghibásodása ne jelentsen biztonsági kockázatot. A készülék igazodik a felvonó szabványokba, a veszélyes helyzetek kezeléséhez alkalmazott biztonság logikai megoldásokhoz, sőt ezeknél direktebb megoldásokat alkalmaz.

A t1 bekapcsolás késleltetési idő és a t2 működési idő hozzáállítható az adott beszerelési helyszín tulajdonságaihoz és használati szokásaihoz, valamint a vezérlő elektronika folyamatosan figyeli az engedélyező jelek gyakoriságát és időtartamát, ebből következtet a napszakonként változó forgalom igényre, és ennek megfelelően módosítja ezeknek az időzítőknek az értékét, hogy elkerülje a feleslegesen gyakori ki-be kapcsolásokat.

Az elektronikus vezérlő biztosít egy kimenetet, ami akkor lép működésbe, ha a készülék a forgalom miatt egyszer sem tudott megadott időn belül fertőtlenítést végezni. Ezt az információt a felvonó vezérlés felhasználhatja arra, hogy egy kényszerített parkoló állapotot hajtson végre. Ezt az üzemmódot a felvonó vezérlésekben kell kialakítani. A jövőben az Innolift által gyártott vezérlésekben elérhető lesz ez az un. fertőtlenítő üzemmód, ami eddig a liftekben nem létezett.

A készülék a fertőtlenítés mellett folyamatos működési adatgyűjtést és számításokat végez. Az így nyert adatokkal a későbbi szervízelések során optimalizálhatóak a működési paraméterek, ezáltal tervezhető és előre jelezhető a szervíz. A lámpák minden javítását cseredarabbal végezzük, még a csőcseréket is. Igy fenntartható az állandó garancia a berendezésre, és az ilyen alkalmakor ellenőrizni tudjuk a biztonságos működést. Tehát a lift szerelőnek nem kell szétszerelni a lámpát, a megrendelőnek a le-fel szerelés költségéről kell megállapodnia a szerelővel. A vételár egyszeri csőcserét vagy szervízt tartalmaz bármennyi idő is telt el a beszereléstől. Az második egy éven túli csőcserékre és a szervizekre fix árat határozunk meg.

A készülékhez mellékelünk figyelmeztető táblákat, hogy egy esetleges hibás működéskor, hogyan védekezhet a felvonóban tartózkodó.

A felvonófertőtlenítő előnye a kezelőfelületek és a légtér egyidejű fertőtlenítése, az egyszerű beépíthetőség és a felvonók fokozott biztonsági követelményeivel azonos logikai működés.


Készülék felszerelése különböző nézetekből

 

 

 

 

Elektronikus panel visszajelzők