Lift karbantartás, -felújítás
új lift építés, lift vezérlés gyártás és beszerelés, vezérlés gyártás, lift ajtó elektronika -javítás, -gyártás, lift tabló gyártás vezérlési alkatrészek forgalmazása

Cím: 1171 Budapest, Gömbvirág utca 78. | Tel.: +36 20 982 1205 | Mobil: +36 20 982 1205 | E-mail: innolift@innolift.hu

Frekvencia váltók beépítése

Energiamegtakarítási lehetőségek felvonó hajtásokban.

Hosszútávú tapasztalataink vannak frekvenciaváltók utólagos beépítésére. Több vezérlés típushoz is kész megoldásokkal és tapasztalatokkal rendelkezünk az energia megtakarítás lehetőségeiről.

Tizenhat éve végzünk ilyen munkákat, az általunk beépített több száz készülékből még egyet sem cseréltünk meghibásodás miatt.

Frekvenciaváltóink letölthető gépkönyveit itt találja

Cégünk méréseket végzett a panelházakban üzemeltetett villanymotoros berendezések fogyasztás csökkentő megoldásairól. Méréseink és számításaink eredményeit foglaltuk össze ebben a leírásban.

Eredményeink szerint mind a felvonó mind pedig a szellőző motorok fogyasztása megközelítőleg 50%-kal csökkenthető. Amennyiben a fogyasztás mértéke kellően nagy – lakás-szám, a lakók összetétele (gyerekek száma, kutyával rendelkezők száma) átlagos - , ezekre a beruházásokra olyan garanciát tudunk vállalni, amivel biztosítható, hogy egy meghibásodás nem lehetetleníti el a megtérülést.
Mintánk egy hat lépcsőházas épület, lépcsőházanként 60 lakással, melyben egy 1m/s sebességű, 6 személyes felvonó, valamint lépcsőházanként 12 db szellőző ventilátor található.
Ez a lakás-szám, és elrendezés ideális a felvonóra számított 5-6 éves megtérülési idők biztosításához.
Felvonó:
A felvonókra alkalmazott frekvencia váltók használata mérési mintáink szerint a következő eredményt hozta 2012 évben:

Frekvencia váltós hajtás havi költsége 13.453 Ft
Hagyományos 2 sebességes hajtás havi költsége 23.718 Ft
Költség különbség 10.265 Ft
Éves megtakarítás 123.180 Ft
5 éves megtakarítás 615.900 Ft
Az árak bruttó összegek és 49 Ft/kwh-val lettek számolva.  

A részletes mérési eredmények táblázata mellékletként szerepel. A mért berendezések 2db frekvenciaváltóval szerelt új Schindler W140-es hajtómű, 2db kétsebességes új Schindler W140-es hajtómű, és egy darab hagyományos C-20-as kétsebességes hajtómű.

Az 5-6 éves megtakarítás összegéből az átalakítás gyakorlatilag minden vezérlésre kivitelezhető. A kapott adatok garantálják, hogy a megtérülést már a villamos energia fogyasztás is biztosítja. A szabályzott hajtásból eredő egyéb mechanikai előnyök következtében megközelítőleg ugyanilyen mértékű elhasználódásból eredő javítási ciklus idejét többszörözheti meg.
Az alábbi lista az érintett alkatrészeket foglalja össze:

  • Hajtómű kopás, fogközi hézag növekedés
  • Hajtótárcsa és kötél kopás
  • Fékbetétek kopása
  • Axiális csapágy elhasználódása
  • Mágneskapcsolók elhasználódása

A mellékelt részletes mérési táblázatból kitűnik, hogy az általunk menetszámlálóval mért két lépcsőház közötti kapcsolási számban jelentős eltérés mutatkozik (napi 633 és 500), ezért feltételezhetjük, hogy egy hasonló adottságú házban ennél lényegesen kevesebb indítás nem történik.
A mérési eredmények eléréséhez szükséges a hajtás szabályzás megfelelő üzemmódban történő működtetése (min. OLV a forgó tömeg minimálisra csökkentésével), valamint a beállítások optimalizálása. Megfelelően beépített és megfelelő típusú frekvenciaváltó esetén a tapasztalat azt mutatja, hogy az általunk 16 éve beépített első készülékek, és az azóta beépített több száz berendezés minden darabja kiválóan működik. Cserét igénylő meghibásodás az általunk használt frekvenciaváltó típuson nem volt. Ezért cégünk saját hatáskörben is vállalja a 3 éves gyári garanciális idő kiterjesztését 5 évre. A mérések módját, illetve a hosszú távú referenciákat az érdeklődőknek be tudjuk mutatni.
Igény esetén a beruházást megelőzően előzetes, és utólagos mérést is tudunk biztosítani a megtérülés igazolásához.

Letölthető mérési melléklet (.pdf)